top of page

CEHENNEM

Biz olmazsak memleket azacak diyorsun bu partinin vasfı tam olarak nedir, vadettiğin özgürlüğü, haram ettin bize sebebi nedir?

Bir sarhoşla yaveri kurmuşsa memleketi bu memleket meyhane midir; ne günahtır, ne değildir kararı sen karar verirsen göktekinin maksadı nedir? Kurtuluş sensen madem o zaman cenneti de getir, terazi konsun başa hangisi evla idir; tartsın tanrılar hangisi ulvidir.


Bugüne kadar basmadık ayağa, çime; günahsız bir ömrün zevki ne kalır söyle. Yaptıkları kötülükleri kötülükle ödetmek selametin neresinde; sen başladığında biliyordun bunun sonu da buna varacak, yaptırdığın günahlar hep af mı olacak, hep kar mı kalacak?


Cehalet çirkefleştirir insanları, lafımı söylerim ancak değer mi, adamlıktan çıkmaya bunlar evvel mi? Dünya yine üç beş bilgisizin elinde, sanarlar ki tüm kudret kendilerinde, bize hayrı bize kötü demelerinde, beğenmemelerinde, hayrı var beğenmemelerinin de küsmelerin de.


Gelelim asıl lafa, asıl kumara; sen bunları görenleri kör edemezsin, körse de görür laf edemezsin; demokratlık budur keza ne zamandan beri yaverin, etmekte sefa cehelatte, cehaletin. Şarabı mı içeceksin başkasını mı bilmem, cenneti nasıl huzura çağırırsın onu da dert edemem, ancak haber vereyim ötekine giremezsin. Niceleri neler neleri istediler, burada bırakıp gittiler, o gidenler de hep senin gibiydiler. Sanıyorsun ki sarayla her şey ala, tanrı kanar mı bunlara sonrası önemli evvela; sofular başa baş nereye hayrola; bize sapık dinsiz demekle mi düzülür karyola? Sen bu haltı yesen de görebilemezsin.


Bu adamların yanında bizimkilerin şarabı nedir ki, evvela bahsedeceksin şerefi ve mülkiyeti. Ben ne görünürsem oyum ey şeytanı gizleyen, şeytan bunun neresinde ey zatı muhterem? Benden çıkmaz müftü gibi haram yiyen, şeytan bunun neresinde? Herkes mi cehennemin dibinde.

bottom of page